Sessie 3
Sessie 3.1 - Groente zaal
Leren van NIX18 initiatieven
Deelsessie 1:
Confrontatie-aanpak in Ede
Martijn Hakstege, politie Ede
Deelsessie 2:
De bierpolitie; handhaving tijdens de studentenintroductie
Arjan Lamslag, preventiewerker, Tactus Verslavingszorg, Zwolle
Deelsessie 3:
‘Al ga je op je kop staan, hier fix je nix!’. Een krachtig statement van GGD, gemeenten, scholen, supermarkten, horeca en sportclubs sluit het net voor toegang tot alcohol voor jongeren <18.
Bas van Os, BITE
Dorothee Haneke, Pudelskern
Rinelle van den Top, GGD Gooi en Vechtstree
Sessie 3.2 - Texaco zaal
Elkaar aanspreken: lastig maar nuttig!
Hoe spreek je mensen aan die onder invloed van alcohol in de auto dreigen te stappen? Deze vraag is relevant voor vrienden, partners, collega’s én personen die beroepsmatig in contact komen met personen onder invloed. Je wilt voorkomen dat iemand onder invloed van alcohol of drugs aan het verkeer gaat deelnemen en de vraag is hoe spreek je iemand aan zonder teveel agressie of weerstand op te roepen? Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het lastig om mensen onder invloed op de juiste wijze aan te spreken, maar het is mogelijk. In opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland ontwikkelt hij een gespreksmodel om mensen onder invloed aan te spreken die in de auto dreigen te stappen. Tijdens de workshop beschrijft Gerard hoe je elkaar het beste kunt aanspreken met de meeste kans op succes om rijden onder invloed te voorkomen. Soms is aanspreken niet meer mogelijk en dan is het belangrijk om verdere hulp van bijvoorbeeld de politie of veiligheidspersoneel in te schakelen? Deze workshop, waarin volop ruimte is voor discussie en het delen van ervaringen, is interessant voor iedereen die in contact komt met mensen onder invloed, zoals barpersoneel, toezichthouders en veiligheidspersoneel. Ook willen we de mogelijkheden verkennen voor een brede betrokkenheid van diverse partijen om medewerkers te gaan trainen op het gebied van aanspreken op ongewenst alcohol-gerelateerd gedrag.
Gerard Tertoolen, ROV Oost-Nederland
Sessie 3.3 - Lincoln Zephyr zaal
Aan de slag met het Lokale Preventieakkoord: inspirerende voorbeelden van succesvolle samenwerkingen op lokaal niveau.
De Rijksoverheid wil samen met de partijen in het Nationaal Preventieakkoord het problematisch alcoholgebruik in Nederland terugdringen. Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom wordt stevig ingezet om het landelijke akkoord te vertalen naar uitvoerbare lokale preventieakkoorden. Maar wat houdt zo'n akkoord dan in en hoe vorm je een lokale coalitie om problematisch alcoholgebruik terug te dringen? In deze sessie kijken we naar de relevante doelstellingen voor gemeenten aan de hand van drie voorbeelden.
Lex Lemmers & Jeroen de Greeff, Senior adviseurs lokaal beleid, Trimbos-Instituut, Utrecht